VINBÖNDER

VÅRA VINBÖNDER

Ferghettina, Franciacorta

Ferghettina är sedan 1990 en väletablerad vingård på 200 hektar med odlingar fördelat över 11 byar i Franciacorta. Organiska odlingsprinciper används för att utnyttja de olika jordarnas resurser så effektivt som möjligt och för att höja kvaliteten på vinerna.


Massussi, Franciacorta

Vinhuset Massussi grundades 1985 av Vittorio och Giuseppina Ruggeri Massussi. Familjens passion för vinodling daterar redan från mitten av 1900-talet. Belägen 300 m.ö.h. producerar idag Luigi ekologisk Franciacorta som följer metoderna för biodynamisk framställning.Bonfadini, Franciacorta

I hjärtat av Lombardiet ligger Bonfadini med anor från 1950-talet. Idag drivs verksamheten av Francesca Bonfadini. Hon har lyckats skapa en modern och välrenommerad verksamhet, med inte mindre än sex olika typer av Franciacorta, vilket har resulterat i många utmärkelser. 

il Maiolo, Emilia Romagna

il maiolo är en biodynamisk vingård belägen 300 m.ö.h. inom provinsen Piacenza.  Sedan 1996 har Francesco Torre producerat viner enligt de bästa traditionella metoderna från tidigare generationer för att skapa verkligt unika och minnesvärda viner.

La Romiglia, Veneto

Familjen Gazzos vingårdar ligger i Verona och Valpolicella. Familjen har sedan 1980-talet en stor passion för vin och driver ett organiskt jordbruk. Idag har de lyckats skapa ett modernt jordbruk där de på ett nydanande sätt experimenterar med sin produktion.

Oro d'Etna, Sicilien

Sedan 30 år driver familjen Costa en underbar gård på östra sidan av vulkanen Etna, 550 m.ö.h. Honung, och biodling, har varit företagets starka sida i 25 år men 2013 blommade passionen för vin ut och 2019 kommer den första vineyard cru, "De Rerum Aetna" som numer har blivit vingårdens signum.

Rabino, Piemonte

Familjen Rabino driver sedan många generationer både en vingård och ett organiskt jordbruk med biffkor. Den ambitiösa verksamheten har gett dem ett närmast självförsörjande system som är oerhört modernt och klimatsmart. Vinproduktionen om ca 50 000 flaskor om året rymmer en fin palett av viner främst på de välkända druvorna Barbera, Nebbiolo, Bonarda och Arneis.

KOMMANDE VINBÖNDER

Monte Alto, Franciacorta

Alberto Tribbia är en välutbildad enolog. Efter många års erfarenhet i Italien och utomlands bestämde han sig 2014 för att realisera sin dröm om en egen vingård vid foten av berget Monte Alto i Franciacorta. Hans fokus ligger på Pino Nero vilket genomsyrar hans produktion. Han framställer såväl mousserande Franciacorta som stilla röda viner men produktionen är ännu relativt blygsam.


Malaspina, Emilia Romagna

Underbar vingård med anor i Bobbio, Emilia Romagna. Familjen som driver vingården härstammar enligt väldokumenterade källor från en av världens äldsta släkter (956). Med varsam hand har Currado Malaspina skapat ett modernt jordbruk och ändå lyckats behålla många fina traditioner sedan 1700-talet. Vinkällaren bjuder på en mogen bukett med kvalitetsviner bl.a. från druvorna Pino Nero till Ortrugo


Poderi Roccanera, Piemonte

Roccanera är vingård i Piemonte som funnits i familjens ägor sedan mer än 100 år. Under senare år arbetar familjen Negro intensivt med att skapa ett modernt och hållbart jordbruk samtidigt som de är angelägna om att hålla fast vid de äldre traditionerna. Det innebär t.ex. att de skapar endruvsvin och att vinerna enbart produceras av deras egna druvor. Produktionen är bred och erbjuder bl.a. viner från Moscato och Nebbiolo.


La Mosca Bianca Bio, Piemonte
I hjärtat av Piemonte hittar vi en unik och helt organisk producent av naturviner. På temat ”Slow living” uppfyller familjen Sacchetto sin dröm att tillverka ekologiska och autentiska produkter. I paletten finns en underbar röd Cabernet Sauvignon och både vit och orange kraftfull Chardonay.


Tenuta Borri, Emilia Romagna
I underbara omgivningar ca 500 meter över havet har det i mer än fem generationer producerats vin i Emilia Romagna. Idag är produktionen om ca 15000 flaskor per år uteslutande ekologisk.
Andrea Prudelli är professor i agrikultur och driver verksamheten med stor kunskap och entusiasm. Hans breda palett bygger uteslutande på gamla traditioner där processen är helt spontan utan filtrering och inga tillsatser. Resultatet är slående!


La Collina, Lombardiet
Det är sällsynt men glädjande nog finns det kvinnliga vinmakare! Sara Invernici driver idag en modern vingård i femte generation. Gården är belägen ca 300 meter över havet i trakten kring Bergamo och har funnits i familjens ägo sedan mer än 100 år. Produktionen är idag på omkring 90000 flaskor per år och bygger främst på blå druvor.